1. Loondoorbetaling 3e ziektejaar in relatie tot onterecht opgelegde loonsanctie

    Loondoorbetaling 3e ziektejaar in relatie tot onterecht opgelegde loonsanctie

    Wanneer je als werkgever een sanctie krijgt opgelegd nadat je werknemer een WIA aanvraag gedaan heeft en deze aanvraag niet in behandeling genomen wordt, is het raadzaam goed uit te zoeken of je wel of niet verplicht bent meer dan het wettelijke ziekengeld te betalen.

    Wanneer namelijk blijkt dat de sanctie onterecht is opgelegd (en dat komt in de praktijk nogal eens voor) en je wilt het loon dat je ten onrechte hebt moeten doorbetalen aan je werknemer verhalen op het UWV, dan kunnen betalingen boven de wettelijke verplichting niet worden verhaald op het UWV.

    Voorbeeld

    Je hebt met je werknemer afgesproken om in het 2e ziektejaar 100% van het loon door te betalen. Je blijft dit ook in het 3e ziektejaar doen, terwijl je vanaf het 2e ziektejaar niet verplicht was om 100% door te betalen en terug had mogen gaan naar 70% van het loon.

    Wanneer je tegen de opgelegde sanctie in bezwaar gaat en je wordt in het gelijk gesteld, dan kunt je in bovengenoemd voorbeeld de betaalde loonkosten in het 3e ziektejaar die boven de 70% uitkomen, niet terug vorderen bij het UWV.  

    Wanneer je er als werkgever dus vrijwillig voor kiest om het loon in het 2e ziektejaar voor 100% door te betalen, is het verstandig om vanaf een eventueel 3e ziektejaar goed te overwegen welke betaling je vanaf dat moment aan je werknemer doet: bij het terugvorderen van een onterechte loonsanctie betaald het UWV alleen de loonkosten terug die je verplicht was om te betalen.  

    Meer informatie

    Via deze link vind je een uitspraak over een schadevergoeding na onterechte loonsanctie.

    Wil je meer informatie of je vragen? Neem dan contact op met je casemanager.

     

    Deel deze pagina

    Terug naar nieuwsoverzicht