Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Leestijd minuten - 1 mei 2025

De rol van leidinggevenden bij verzuimbegeleiding: do’s & don’ts

Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het voorkomen en begeleiden van verzuim. Een verkeerde aanpak kan het herstel van een medewerker vertragen, terwijl een empathische en gestructureerde aanpak juist kan bijdragen aan een snelle en duurzame terugkeer naar het werk.

rol-van-leidinggevenden

Do’s: wat werkt wel?

  • Toon oprechte interesse – medewerkers willen zich gehoord en gesteund voelen. Vraag regelmatig hoe het met ze gaat, ook als ze niet ziek zijn.
  • Wees proactief bij signalen van stress – voorkomen is beter dan genezen. Zie je dat iemand structureel overwerkt of vermoeid is? Ga hierover in gesprek
  • Zorg voor een open en veilige communicatiecultuur – creëer een werkomgeving waarin medewerkers zich comfortabel voelen om problemen vroegtijdig aan te kaarten.
  • Ken de wet- en regelgeving – de wet verbetering poortwachter stelt duidelijke eisen aan de verzuimbegeleiding. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de procedures en verplichtingen.

Don’ts: wat moet je vermijden?

  • Geen aandacht hebben voor verzuimpreventie – als leidinggevende kun je veel doen om uitval te voorkomen. Wacht niet tot een medewerker zich ziek meldt, maar zorg voor een gezonde werkcultuur.
  • Ziekte onderschatten of bagatelliseren – vermijd uitspraken zoals “gaat het echt zo slecht?” Of “een beetje doorzetten kan toch geen kwaad?” Dit kan leiden tot extra stress en verergering van klachten.
  • Verzuim zien als een individueel probleem – in veel gevallen ligt de oorzaak van verzuim niet alleen bij de medewerker, maar ook bij de werkdruk of bedrijfscultuur.

Een goede verzuimbegeleiding begint met aandacht en betrokkenheid. Leidinggevenden kunnen het verschil maken door een open gesprek aan te gaan, medewerkers serieus te nemen en hen te ondersteunen bij een gezonde terugkeer naar het werk.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief