Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Leestijd minuten - 4 april 2025

Wat moet je als werkgever regelen bij ziekteverzuim?

Ziekteverzuim is een uitdaging voor veel werkgevers. Naast de gevolgen voor de bedrijfsvoering, zijn er wettelijke verplichtingen waar je als werkgever aan moet voldoen. In dit artikel bespreken we welke stappen je moet nemen als een medewerker zich ziekmeldt en hoe je het verzuimproces goed kunt begeleiden.

wat-werkgever-regelen-ziekteverzuim

Het ziekmeldingsproces en eerste stappen

Wanneer een medewerker zich ziekmeldt, is het belangrijk om dit direct goed te registreren. Houd de communicatie open en informeer naar de situatie zonder te veel druk uit te oefenen. In de eerste week is het verstandig om contact te houden en te bespreken of er mogelijkheden zijn om (gedeeltelijk) te blijven werken of aanpassingen te doen aan de werkplek. Zorg ervoor dat je de arbodienst tijdig inschakelt als dat nodig is.

Wet verbetering poortwachter: wat zijn je verplichtingen?

De Wet verbetering poortwachter verplicht werkgevers en medewerkers om samen te werken aan een snelle en effectieve terugkeer naar werk. Binnen zes weken moet er een probleemanalyse worden opgesteld door de bedrijfsarts, waarin de oorzaak van het verzuim en mogelijke re-integratieopties worden besproken. Vervolgens moet er een plan van aanpak worden gemaakt en regelmatig geëvalueerd. Houd er rekening mee dat je als werkgever verplicht bent om actief bij te dragen aan de re-integratie van een zieke medewerker.

Het belang van een goed verzuimbeleid

Een duidelijk en goed gecommuniceerd verzuimbeleid helpt zowel werkgever als medewerker bij het naleven van de regels en verwachtingen rondom ziekteverzuim. In dit beleid kunnen richtlijnen staan over hoe ziekteverzuim wordt gemeld, welke ondersteuning wordt geboden en welke stappen worden genomen bij langdurige afwezigheid. Door preventief maatregelen te nemen en vroegtijdig in te grijpen, kun je langdurig verzuim helpen voorkomen.

Ziekteverzuim kan een complex proces zijn, maar door goed voorbereid te zijn en de juiste stappen te nemen, kun je als werkgever bijdragen aan een snellere re-integratie. Een heldere communicatie en proactieve aanpak maken hierbij het verschil.