1. Nieuws

  Nieuwsoverzicht

  Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


  De kunst van goed slapen

  Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo heeft bijvoorbeeld 25,4% van de vrouwen en 19,6% van de mannen in ons land moeite om in slaap te komen. Ook slecht doorslapen en vroeg wakker worden zijn veel gerapporteerde klachten. Betekent dit dat de halve bevolking lijdt aan slaaptekort? En als je beter wil slapen, wat kun je dan doen?

  In verbinding blijven tijdens hybride werken

  Nu het werk weer mogelijk wordt op locatie, hebben werkgevers de praktische zaken wel geregeld: hoeveel mensen er maximaal op een dag gewenst zijn, hoeveel dagen in de week mensen thuis kunnen werken en de thuiswerkvergoeding. Maar heb je voldoende stilgestaan bij je ‘wandelgangenkapitaal’?

  Loondoorbetaling 3e ziektejaar in relatie tot onterecht opgelegde loonsanctie

  Wanneer je als werkgever een sanctie krijgt opgelegd nadat je werknemer een WIA aanvraag gedaan heeft en deze aanvraag niet in behandeling genomen wordt, is het raadzaam goed uit te zoeken of je wel of niet verplicht bent meer dan het wettelijke ziekengeld te betalen. Wanneer namelijk blijkt dat de sanctie onterecht is opgelegd (en dat komt in de praktijk nogal eens voor) en je wilt het loon dat je ten onrechte hebt moeten doorbetalen aan je werknemer verhalen op het UWV, dan kunnen betalingen boven de wettelijke verplichting niet worden verhaald op het UWV.

  Hoe voorspelbaar is long COVID?

  De reacties op een COVID-19-besmetting zijn grillig. De één merkt er vrijwel niets van, terwijl de ander zwaar ziek wordt en na een halfjaar nog steeds uit de running is. Marloes van Stralen, bedrijfsarts in opleiding bij Arbo Unie deed onderzoek naar factoren die mogelijk voorspellend zijn voor langdurig verzuim bij corona.

  Hoe help je je werknemers te stoppen met roken?

  Vanaf 1 oktober is het weer zover: Stoptober. Elk jaar doen tienduizenden mensen mee aan dit Nationale stopmoment met het doel om blijvend te stoppen met roken. Samen stoppen blijkt veel effectiever dan individuele pogingen. Nederland telt zo’n 3 miljoen rokers, van wie een derde elk jaar minstens één keer probeert om ervan af te komen. Hoe kun je je rokende werknemers helpen te stoppen? En waarom zou je dat als werkgever willen?

  Nog meer nieuws

  Inschrijven voor onze nieuwsbrief

  Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en
  blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom
  (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

  Inschrijven

  Archief nieuwsbrieven