PAGO: Inzicht in werkgerelateerde gezondheidseffecten

    Het Periodiek Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek (PAGO) is een belangrijk instrument om de gezondheid van uw medewerkers te bewaken en werkgerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen. Met een PAGO krijgt u inzicht in de mogelijke risico's voor de gezondheid van uw medewerkers en kunt u gerichte maatregelen nemen om deze risico's te verkleinen.

    PAGO

    Wat is een PAGO?

    Een PAGO is een medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd door een bedrijfsarts. Het onderzoek is gericht op het opsporen van gezondheidsproblemen die kunnen worden veroorzaakt door het werk. De inhoud van het PAGO wordt afgestemd op de risico's die in uw bedrijf aanwezig zijn. Dit wordt gedaan op basis van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en het advies van uw bedrijfsarts.

    Welke voordelen heeft een PAGO?

    Een PAGO heeft een aantal voordelen voor zowel de werkgever als de medewerker:

    Voor de werkgever:

    • Vermindering van ziekteverzuim
    • Verhoging van de productiviteit
    • Verbetering van de arbeidsomstandigheden
    • Voldoen aan de Arbowet

    Voor de medewerker:

    • Inzicht in de eigen gezondheid
    • Vroege signalering van gezondheidsproblemen
    • Preventie van werkgerelateerde gezondheidsproblemen

    Hoe verloopt een PAGO?

    Een PAGO bestaat doorgaans uit de volgende stappen:

    • Vragenlijst: De medewerker vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid en werk.

    • Gezondheidsonderzoek: Afhankelijk van de risico's in het bedrijf kan er een gezondheidsonderzoek plaatsvinden. Dit onderzoek kan bestaan uit verschillende onderdelen, zoals een lichamelijk onderzoek, een oogonderzoek en een gehoortest.

    • Advies: De bedrijfsarts bespreekt de uitslagen van de vragenlijst en het gezondheidsonderzoek met de medewerker. De bedrijfsarts geeft vervolgens advies aan de medewerker en de werkgever over hoe de gezondheid van de medewerker kan worden verbeterd.

    Terugkoppeling

    De terugkoppeling van het PAGO bestaat uit een individueel rapport met duidelijke resultaten en gerichte adviezen. In dit verslag worden geen medisch inhoudelijke details over uw medewerkers gegeven. De resultaten van het PAGO kunnen worden gebruikt om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de gezondheid van uw medewerkers te bevorderen.

    Op de hoogte blijven?

    Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

     

    Deel deze pagina