1. Ziekteverzuim en vakantie: hoe zit het nu eigenlijk?

  Ziekteverzuim en vakantie: hoe zit het nu eigenlijk?

  De vakantieperiode is gestart. Even tijd nemen om de batterij op te laden. Maar wat moet je als werkgever doen wanneer een medewerker ziek wordt tijdens zijn vakantie? Of wanneer een al zieke medewerker op vakantie wil?

  Ziekmelding medewerker tijdens vakantie

  Op vakantie zit een ongeluk of ziektekiem vaak in een klein hoekje. Medewerkers kunnen zich dan ziek melden vanaf het vakantieadres. Hoe ga je hier als werkgever mee om?

  Het is in eerste instantie verstandig om in het verzuimreglement (wij hebben een voorbeeld-document die je hier gratis aan kunt vragen) regels op te nemen over ziekte tijdens de vakantie. Het is belangrijk dat de regels in het verzuimprotocol vooraf bij alle medewerkers bekend zijn, anders kun je je er niet op beroepen.

  Als een medewerker tijdens vakantie ziek wordt, dan moet hij dit zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 24 uur melden bij de werkgever.

  • Een zieke medewerker moet ook tijdens zijn vakantie bereikbaar zijn voor de werkgever en de arbodienst. Hij moet een telefoonnummer of adres doorgeven waarop hij te bereiken is.
  • De medewerker moet zich in de vakantieplaats onder behandeling van een arts stellen en hiervan bewijzen verzamelen. De werknemer overhandigt deze medische gegevens na terugkomst aan de arbodienst.
  • Is de vakantietermijn om en kan de medewerker op medische gronden nog niet terugkeren naar huis, dan zorgt hij ervoor dat hij bewijzen heeft van het feit dat hij niet kan reizen.
  • Is de medewerker weer thuis? Dan neemt hij zo snel mogelijk contact op met de werkgever, zodat hij kan worden opgeroepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts.
  • Als een medewerker ziek wordt tijdens zijn vakantie, behoudt hij de vakantiedagen waarop hij ziek was. Deze dagen worden namelijk gezien als ziektedagen. De medewerker heeft dus het recht om de vakantiedagen waarop hij ziek was, later opnieuw op te nemen mits hij zich houdt aan het verzuimprotocol.

  Zieke medewerker wil op vakantie

  Mag een ziekgemelde medewerker op vakantie gaan? Kort gezegd: Ja, dat mag. Mits zijn re-integratie en/of herstel niet door deze vakantie belemmerd wordt. Win daarom eerst advies in bij de bedrijfsarts. Hij kan op medische gronden beoordelen of de vakantie schadelijk is voor het herstel.

  Let op: als werkgever ben je verplicht om je zieke medewerker tijdens zijn of haar vakantie 100% van het loon te betalen, zelfs als hij buiten de vakantieperiode recht heeft op slechts 70% van het loon. Er mag geen onderscheid worden gemaakt tussen medewerkers die ziek zijn en medewerkers die gezond zijn tijdens hun vakantie. Dit betekent dat ongeacht de gezondheidstoestand van een medewerker, ze recht hebben op volledige betaling van hun loon tijdens hun verlofperiode.

  Meer informatie?

  Voor meer informatie kun je terecht bij je vaste casemanager van mkbasics.nl. Ben je geen klant van mkbasics.nl? Dan kun je contact opnemen via info@mkbasics.nl.

  Op de hoogte blijven?

  Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

    

  Deel deze pagina

  Terug naar nieuwspagina