1. Is een werkgever altijd verantwoordelijk voor de re-integratie van een werknemer bij ziekte?

    Is een werkgever altijd verantwoordelijk voor de re-integratie van een werknemer bij ziekte?

    De werkgever en zieke werknemer zijn beiden verantwoordelijk voor het succes van de re-integratie. Maar kan een werkgever altijd verantwoordelijk gehouden worden voor de re-integratie van een werknemer bij ziekte?

    Op 11 februari 2022 is door de rechtbank Oost-Brabant een interessante uitspraak gedaan met betrekking tot de vraag of een werkgever altijd verantwoordelijk gehouden mag worden voor de re-integratie van haar werknemer gedurende de twee jaren (104 weken) van ziekte.

    Situatie

    De werkgever heeft een loonsanctie opgelegd gekregen van het UWV om het salaris van haar werknemer na twee jaar ziekte nog een jaar langer uit te betalen. Reden: de werkgever zou te weinig gedaan hebben om haar werknemer te laten re-integreren.  
    De werkgever is bij de re-integratie afgegaan op het advies van de bedrijfsarts. De werkgever is daarom in bezwaar gegaan tegen de loonsanctie van het UWV. Zij was van mening dat in redelijkheid niet van haar verwacht had kunnen worden dat zij had moeten twijfelen aan het advies van de bedrijfsarts.

    Uitspraak

    De rechtbank heeft de werkgever hierin gelijk gegeven: in redelijkheid kon van deze werkgever niet worden gevergd het advies van de bedrijfsarts in twijfel te trekken; er waren geen redenen om te moeten twijfelen aan de gegeven adviezen. 

    Advies

    Wanneer je als werkgever zelf onverhoopt in een dergelijke situatie terecht komt, is het goed om bovenstaande informatie in gedachten te houden. Blijf altijd kritisch op uitspraken van het UWV. Mocht je vragen hebben over een bepaalde situatie, dan kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met je vaste casemanager van mkbasics.nl.

    Zie deze link voor de volledige uitspraak.

     

    Deel deze pagina

    Terug naar nieuwsoverzicht