1. Hoe voorkom je verloop en verzuim in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt?

    Hoe voorkom je verloop en verzuim in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt?

    Krapte op de arbeidsmarkt, de media staan er bol van. Overal heersen personeelstekorten. Wat onderbelicht blijft, zijn de gevolgen voor werknemers die er nog wél zijn om het werk te doen. Hoe houd je werkplezier, gezondheid en veiligheid in je organisatie op peil in tijden van schaarste? Ofwel: hoe voorkom je verloop en verzuim?

    schaarste-op-de-arbeidsmarkt

    Bescherm je werknemers tegen overbelasting

    In het laatste kwartaal van 2021 stonden er 106 vacatures tegenover elke 100 mensen zonder werk, in het eerste kwartaal van dit jaar 133. “Overal om je heen hoor je hoe moeilijk het is om aan personeel te komen”, zegt Anita Koops (strategisch arbeids- en organisatiedeskundige). “Om de onderbezetting op te vangen, worden er bijzondere inspanningen gevraagd van werknemers. In de bouw zijn werkdagen van 12 uur soms al standaard. De politie noteerde vorig jaar 800.000 overuren. Verloven worden ingetrokken, diensten opgerekt, vakanties verkort. Er wordt dus veel meer gewerkt; werknemers hebben een groot arbeidsethos en zorgen dat het werk afkomt. Wat de impact is op hun welzijn, wordt nog niet voldoende onderkend. Werknemers krijgen wel te horen dat er begrip is als niet alles lukt en dat niet alles meer kan, maar er wordt weinig geregeld om overbelasting tegen te gaan. Het is echt nodig dat de top van organisaties en directies hier meer op gaan sturen.”

    Neerwaartse spiraal dreigt

    De gevolgen van de oplopende werkdruk tekenen zich inmiddels her en der af. Anita: “Kort- en langdurig verzuim stijgen, op de werkvloer nemen irritaties toe, mensen blijven liever thuis werken. En ondertussen blijven verbeterprojecten liggen en vertrekken nieuwe werknemers weer omdat ze niet goed landen: niemand heeft tijd om ze in te werken. Er dreigt een neerwaartse spiraal waarin verloop en verzuim hand in hand gaan. En waarin behalve het werkplezier en de gezondheid van mensen ook de veiligheid onder druk staat. Doordat werknemers oververmoeidheid zijn en fouten maken, maar ook doordat onervaren krachten ingewikkelde taken krijgen bij gebrek aan capaciteit. Ploegen met één vaste werknemer en acht uitzendkrachten zijn momenteel geen uitzondering.”

    De weg omhoog

    De verwachting is dat de tekorten op de arbeidsmarkt nog jaren aanhouden. Het gaat niet om een tijdelijke situatie. Des te belangrijker dat organisaties in actie komen om hun werknemers te beschermen én te behouden voordat het te laat is, vindt Anita. “Veel kleine ondernemingen passen zich al aan om hun roosters rond te krijgen: restaurants die twee dagen dichtgaan, winkeliers die hun openingstijden beperken. In grotere organisaties zou je ook naar maatregelen moeten kijken om te voorkomen dat je werknemers uitgeput raken. Als je dat goed doet, heeft dat ook een positief effect op je aantrekkingskracht in de arbeidsmarkt; we zien in elke branche nog steeds organisaties die geen enkele moeite hebben om collega’s te vinden.”

    5 tips om overbelasting te voorkomen:

    • Wees alert op stresssignalen en maak deze actief bespreekbaar.
    • Stel samen met werknemers prioriteiten; betrek hen in je keuzes, neem hen mee in je verbeterplannen en neem hún verbeterplannen vooral ook serieus.
    • Durf keuzes te maken in projecten – intern en extern – en opdrachten die je oppakt
    • Investeer in binden en boeien; analyseer het verloop in je organisatie en gebruik die gegevens om het terug te dringen. Zonder zomaar iedereen aan te nemen; blijf daar kritisch op.
    • Zorg voor goede arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en groeimogelijkheden.

    Meer weten?

    Mkbasics.nl helpt organisaties om bij schaarste op de arbeidsmarkt het welzijn van werknemers in het oog te houden. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met je vaste casemanager of via sales@mkbasics.nl.

    Deel deze pagina

    Terug naar nieuwspagina