Zomer- of wintertijd, of allebei?

In maart wordt de klok om 2 uur ‘s nachts een uur vooruit gezet. In oktober wordt de klok dan weer achteruitgezet. Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht en kunnen we 's avonds een uur langer van daglicht profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier ’s nachts licht worden en tegen half tien 's avonds donker.

In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd. Ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder van het invoeren van de zomertijd was de Londense aannemer William Willett. In 1907 publiceerde hij het pamflet 'The Waste of Daylight', waarin hij voorstelde in april de klok vooruit te zetten en in september weer terug, om zo 's avonds langer van het daglicht gebruik te kunnen maken.

Ieder jaar ontstaat er opnieuw discussie over het nut van de zomer- en wintertijd. Daarom laat de Europese Commissie onderzoeken wat de kosten en opbrengsten van de zomertijd zijn. Inwoners in de EU konden tot 16 augustus hun mening over de zomertijd kenbaar maken. Ruim 4,6 miljoen Europeanen deden mee aan een online enquête van de Europese Commissie over het afschaffen van de zomertijdregeling. 80 procent van de respondenten bleek voor afschaffing te zijn. Op de vervolgvraag of de deelnemers liever hebben dat het altijd winter- of zomertijd blijft, was de meerderheid voor zomertijd. Verantwoordelijk Europees Commissaris Violeta Bulc benadrukt dat de enquête geen referendum is. In het besluit over het verzetten van de klok zal wetenschappelijk onderzoek namelijk ook van belang zijn. Het is daarom allerminst zeker of de regeling wordt afgeschaft.

Volgens de tegenstanders verstoort de regeling de biologische klok van mens en dier. In Nederland willen bijvoorbeeld het CDA en de PVV ervan af. "Het is een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen burgers en bedrijven” zegt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). Zij wil de zomertijd afschaffen en daarmee het constant wisselen van de klok. De reden: het is niet alleen slecht voor het bioritme van mens en dier, maar ook voor het bedrijfsleven dat bij het ingaan van de zomertijd last heeft van vermoeide werknemers, die daardoor ziek worden of ongelukken veroorzaken.