Werkstress te lijf!

Verzuim door werkstress kost werkgevers ruim 2,2 miljard euro . Wat kunnen we doen om werkstress effectief te lijf te gaan? 

De Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) heeft de top 3 van interventies voor organisaties en werkenden op een rijtje gezet. Werkenden blijken het meest gebruik te maken van individuele coaching. Daarin leren zij hoe met stress om te gaan, welke werkzaamheden energie geven en hoe werk en privé te combineren. Leidinggevenden maken vooral gebruik van trainingen waarin zij leren om stresssignalen te herkennen en hier adequaat op te reageren.

Bij het aanpakken van werkstress bij werkenden gaat het om een combinatie van mentale en fysieke vitaliteit. Op nummer 1 staat individuele coaching met vooral aandacht voor het mentale aspect. Op de tweede plaats leefstijltrainingen waarin praktische adviezen worden gegeven over onderwerpen als voeding en beweging. De derde plaats wordt ingenomen door fysieke trainingen, die vaak worden gecombineerd met coaching of trainingen op mentale weerbaarheid.

Op organisatieniveau worden met name veel workshops en trainingen ingezet. Sessies in het signaleren en hanteren van stress staan bovenaan, gevolgd door trainingen gespreksvoering waarin leidinggevenden en medewerkers wordt geleerd om op een effectieve manier met elkaar in gesprek te gaan over werkdruk. Op de derde plaats staat de teamaanpak werkdruk waarin workshops worden gecombineerd met gezondheidsscans en persoonlijke coaching. 

De branche voorziet in de toekomst een toename van trainingen Mindfulness en de inzet van digitale hulpprogramma’s waardoor mensen zelf hun ervaren werkdruk kunnen monitoren en aanpakken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Doll of Esther Schaaders via 085-2731000 of info@mkbasics.nl

Geschreven door: OVAL