Vernieuwing

Inmiddels is mkbasics.nl nu begonnen aan het 5e jaar als sponsor van de schaatsmeiden. Sinds een jaar of 3 ben ik nu bezig als trainer/coach bij de Schaatsmeiden. In de 2 jaar daarvoor heb ik voor de meiden individueel schema’s geschreven. Het team heeft 3 jaar lang een basis gehad met Wieteke Cramer, Mireille Reitsma en Erna Last-Kijk in de Vegte. Die drie meiden hebben de basis gelegd voor een mooi en sterk team. 

Toch merk je als trainer dat het af en toe tijd is voor vernieuwing. Vorig seizoen zijn we het seizoen gestart met een wedstrijdinstelling en een strijdwijze zoals die ooit is vastgesteld door de “oude garde”. Deze tactische insteek was ingegeven door de manier hoe zij het liefste reden en wat het beste bij hen en hun doelstellingen paste. Op die manier hebben ze ook mooie successen bij elkaar gereden.

Vorig seizoen hebben de meiden dat tactische strijdplan aangehouden en ook zeker niet zonder succes, maar zou het beter kunnen? Deze gedachte zet aan tot een nieuwe aanpak. Een aanpak waarbij de huidige meiden ook hun eigen inbreng kunnen hebben. Een plan dat wordt afgestemd op hoe ze zelf het liefste willen rijden en hoe ze hiermee als team de beste prestaties denken te halen. Daarmee ontstaat een nieuwe teamstrategie, die op het huidige team is afgestemd. Wanneer iemand het naar zijn zin heeft zullen de prestaties toenemen. Als iemand iets doet waar ze goed in is krijgen ze meer zelfvertrouwen en zullen ze beter gaan presteren. Waarom van een 5 een 6 willen maken, terwijl je beter resultaten kan krijgen als je de focus legt op waar je goed in bent. Dus we gaan nu voor ieder individu proberen van een 9 een 10 te maken, zodat het team daar baat bij heeft. 

Ook in trainingsaanpak en trainingsvormen zijn er vernieuwingen ten opzichte van de laatste jaren. Een gevleugelde uitspraak die afgelopen jaar door shorttrack trainer Jeroen Otter werd gebruikt is hiervoor goed te citeren “als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg”. Met andere woorden ook in trainingen zoek je naar vernieuwende prikkels om in de winter beter te presteren. Een iets andere opbouw en een andere benadering van trainingen die de laatste jaren op het programma stonden. Daarnaast hebben we de mogelijkheid gekregen om ons ook op medisch gebied te laten ondersteunen door BeLife.

BeLife is een zusterbedrijf van onze sponsor mkbasics.nl. Mkbasics.nl schakelt BeLife met succes o.a. in voor werknemers om productiviteit van werknemers op een hoger plan te krijgen. BeLife houdt zich bezig met medische specialistische revalidatiezorg. De aanpak die ze daar hanteren willen ze ook gaan overbrengen bij topsporters. Zo zijn ze nu ook bezig met medische begeleiding bij Excelsior en Feyenoord. En hebben ze ook gesprekken gehad met golfer Joost Luiten om hem te helpen hoe hij zijn beste swing steeds kan herhalen. BeLife gelooft in de vernieuwende en onverwachte kracht van mensen. Vanuit een diagnostische beleving gaan ze op basis van voorspellende waarden samen met ons aan de slag. 

Tot slot een vernieuwing in het team. Het team is wat betreft de gemiddelde leeftijd inmiddels een behoorlijk stuk jonger geworden. De jonge 20-er Pien Keulstra is de nieuweling. Samen met Kimberly Muusse, Elma de Vries en Iris van de Stelt laten ze deze zomer zien gretig en “multidisciplinair” te zijn. Inmiddels hebben ze al mooie prestaties neergezet op fiets, skeelers en in de triatlons. Ook deze multidisciplinaire benadering wordt door velen gezien als vernieuwing, maar als gezegd als je mensen laat doen wat ze leuk vinden zullen prestaties toenemen. 

Geschreven door: Jack de Rijke