Veilig aan de slag

Op het werk sta je lang niet altijd stil bij je veiligheid. Vooral als je werk doet dat niet als gevaarlijk bekend staat. Fred van Kolck tipt drie universele risico’s op het werk.

1. Waar is hier de nooduitgang?

Kijk eens om je heen. Weet je hoe je in geval van nood snel buiten kunt staan? Van Kolck: “In bedrijven waar ik kom stel ik deze vraag vaak aan een willekeurige medewerker. Vaak hebben ze geen idee van waar de vluchtwegen zijn. Ook zijn zaken als brandtrappen vaak niet in orde. Het is heel belangrijk een vluchtplan te hebben, helemaal in bijvoorbeeld zorginstellingen en scholen. En neem zelf ook even te tijd om het plan te bestuderen”.

2. Elektrische veiligheid 

Ze liggen overal waar elektrische apparaten gebruikt worden: snoeren. “En daar wordt niet altijd even zorgvuldig mee omgesprongen. Snoeren liggen natuurlijk vaak op de grond. Niet alleen kun je erover struikelen, slijtage van snoeren door bijvoorbeeld erover te lopen of rijden met bureaustoelen kan leiden tot elektrische schokken en brand door kortsluiting. Werk ze dus zoveel mogelijk weg of bundel ze.”

3. Agressief gedrag

Boze klanten die kwaad worden, gaan dreigen of gewelddadig worden. “Het komt steeds vaker voor, met alle gevolgen van dien voor werknemers die daarmee te maken hebben. Ik pleit dat daar meer openheid over komt. Incidenten worden nog steeds te vaak niet gemeld. Zorg daarom voor registratie, evaluatie en beleidsmatige aanpak van geweld. En heeft je werknemer te maken gehad met agressie of geweld, zorg dan voor nazorg en hulp.”

Voor meer informatie vraag uw casemanager of bel ons! 

Geschreven door: Rik Nijkamp