Topsport en studie

Voordat ik dit jaar bij de Schaatsmeiden ging schaatsen, heb ik drie jaar bij Jong Oranje geschaatst. Op mijn 16e werd ik uitgenodigd voor Jong Oranje en deze kans heb ik zonder twijfel gepakt. Dit betekende wel dat ik in Heerenveen moest gaan wonen en hier ook mijn school moest gaan afmaken. Ik zou mijn 6e jaar VWO op een speciale topsport afdeling van een middelbare school in Heerenveen afmaken. Omdat ik het erg druk zou krijgen met schaatsen werd mij aangeraden om dit laatste jaar VWO in twee jaar te gaan doen. Op deze manier kon ik twee keer per dag trainen en tussendoor een paar uurtjes naar school. 

Het was twee jaar op rij trainen-school-trainen. Dit was een heel verschil met het jaar daarvoor, waar het gewoon een dag school was en daarna nog even trainen. Dit nieuwe leventje van school en sport beviel mij prima, zo als topsporter. Na mijn VWO met succes te hebben afgerond moest ik een keuze gaan maken voor het laatste jaar Jong Oranje. Ging ik een studie erbij doen? Was dit te combineren? Ik wilde bedrijfskunde gaan doen, maar na wat informerende gesprekjes met verschillende universiteiten kwam het er toch op neer dat dit erg moeilijk zou gaan worden. Ik zou te veel afwezig zijn door trainingskampen en wedstrijden in het buitenland en omdat mijn trainingsschema niet vast stond werd het moeilijk om een studieplanning te maken over wanneer ik wel en niet aanwezig kon zijn. 

Omdat ik toch wel iets naast het schaatsen wilde doen besloot ik om op de Open Universiteit bedrijfskunde te gaan studeren. Op de Open Universiteit kon ik geheel in mijn eigen tempo de studie volgen en bepaalde ik zelf wanneer ik een tentamen wilde maken. Ideaal dacht ik, zo kan ik net als vorig jaar naast het schaatsen nog iets erbij doen. Dit viel erg tegen. Er stond totaal geen druk achter en ik vond het moeilijk om zonder contacturen toch te gaan leren. In plaats van tussen de trainingen door te gaan leren, zocht ik studieontwijkende activiteiten en zo deed ik de hele dag niet veel. 

Opeens was ik een fulltime schaatser geworden, die van training tot training leefde. In het begin van het seizoen vond ik dit rustige leventje prima zo. Toen de wedstrijden weer begonnen gingen deze niet zoals gehoopt. Ik reed slecht en zat hier erg mee. Al met al kwam het het schaatsen niet ten goede en kwam ik in een neerwaartse spiraal. Ik had niks anders om mijn gedachten te verzetten. Een simpele oplossing leek om tussendoor wat totaal anders te doen, maar op dat moment kon ik mij er niet toe zetten om verder te gaan met de bedrijfskunde studie. Uiteindelijk heb ik toen een basismodule Psychologie van de OU gehaald. 

Op dat moment had ik al besloten dat ik niet nog een jaar zo door zou willen gaan. Ik wilde er iets naast hebben waar ik ook echt voor moest gaan. Toen ik ervoor koos om bij de Schaatsmeiden te gaan schaatsen, besloot ik ook om gewoon met Bedrijfskunde, mijn oorspronkelijke keuze, te gaan beginnen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik zou minder in het buitenland zijn en we zouden vaste trainingstijden hebben wat ervoor zorgde dat ik met de studie adviseur een planning kon maken over wanneer ik aanwezig kon zijn. 

Afgelopen september ben ik begonnen met de studie. Ik krijg heel veel medewerking, mede door mijn topsportregeling. Ik ben voorlopig gewoon begonnen met alle vakken (3 vakken per periode) en ik ben nu wél gemotiveerd om dit te gaan halen. Ik ben verplicht om een aantal uur naar college te gaan wat eigenlijk erg leuk is. Dit is precies de motivatie die ik nodig heb om hard te leren en daarnaast is het erg leuk om met nieuwe mensen deze studie te doen in plaats van een zelfstudie te volgen. Op het moment dat ik daar in de collegebanken zit verheug ik me enorm op de ijstraining van die middag. Dat is voor mij toch een heel veel beter gevoel dan de hele dag van training naar training te leven.

Ik ben erg blij dat ik er voor heb gekozen om te beginnen met de studie aan de universiteit. Het is op dit moment prima te combineren en doordat ik ook wat anders te doen heb waardeer ik de trainingen des te meer. Zo wordt het schaatsen nog leuker!

Geschreven door: Jade van der Molen