Test marathonploeg veelbelovend!

Als arbodienst is mkbasics.nl dagelijks bezig met (bedrijfs)gezondheid vanuit de wetenschap dat gezonde mensen beter presteren. Zo biedt mkbasics.nl de schaatsters van de door haar gesponsorde marathonploeg een begeleidings programma in de vorm van een periodiek medisch onderzoek aan. Een onderzoek dat ook veelvuldig bij werknemers van de ruim 8.500 aangesloten bedrijven wordt ingezet.

De eerste meting was in maart. Dat was tegen het einde van het marathon seizoen. De resultaten van die meting leverden vergelijkingsmateriaal op voor hernieuwde metingen later in het jaar. Tevens werd in verband met geconstateerde bloedarmoede een van de meiden geadviseerd daarvoor wat extra ijzer en vitaminen te gebruiken. Een ander startte een programma om de erg korte hamstrings op lengte te brengen.

Einde van het jaar en de eerste weken van het jaar hebben de dames opnieuw een maximaaltest gedaan op de fiets. De testen werden net als in maart van dit jaar uitgevoerd door een van de bedrijfsartsen op de vestiging in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen. 

De meiden zijn tijdens de test weer net zo diep gegaan als in maart. Dit kan gesteld worden op grond van de bereikte maximale hartfrequentie. De gehaalde geven derhalve een goed beeld van hun fitheid en konden daarmee ook vergeleken worden met de in maart behaalde resultaten. Gesteld kan worden dat de ploeg goed door de zomer heen gekomen is en het eerste deel van het seizoen. Alle 8 schaatsmeiden zijn ze fit! 

De scores op de fiets waren substantieel beter dan in maart gemeten! Een van de meiden kreeg het advies om nog wat bij te spijkeren in het hemoglobinegehalte dat laag normaal scoorde. Opvallend was dat ze aan het begin van het seizoen wat meer gewicht in de schaal leggen dan aan het einde van het vorige seizoen. 

Zoals al gesteld in de kop van dit artikeltje zijn de resultaten veelbelovend voor het komende natuurijs seizoen. De mkbasics.nl-ploeg, en ook haar zusterploeg paletschilderwerken, zal zich zonder twijfel daar ook dit jaar weer laten zien! Het testen is dusdanig goed bevallen dat inmiddels contact is gezocht met BeLife (centrum voor bewegen), een zuster-onderneming van mkbasics.nl, waar ze m.b.v. een inspanningsfysioloog gaan werken naar alweer het volgende seizoen.
Geschreven door: Rik Nijkamp