Terugkeer na kanker

Kanker is gelukkig in toenemende mate een chronische ziekte aan het worden. Dat betekent dat ook steeds meer mensen die getroffen zijn door die ziekte, terugkeren op de werkvloer. In de praktijk blijkt dat vaak een intensief proces. Wat is de beste begeleiding? Na een langere periode van herstel moeten werkgever en werknemer weer aan elkaar wennen. Soms is de relatie verstoord, bijvoorbeeld als de werknemer weinig steun heeft ervaren van zijn werkgever. En de zieke cellen mogen dan uit het lichaam verdwenen zijn, het kan even duren voordat iemand volledig inzetbaar is. Dit beeld is herkenbaar voor Jan Hobbelen, directeur van BeLife, een zusterbedrijf van mkbasics.nl. BeLife biedt een zeer geavanceerd revalidatieprogramma voor kankerpatiënten, in nauwe samenwerking met bedrijfsartsen van mkbasics.nl.

Nauwkeurige metingen
“Mensen die terugkeren na zo’n ernstige ziekte, zijn geestelijk en fysiek niet meteen honderd procent hersteld”, aldus Hobbelen. “Hoe ga je daar als werkgever mee om? Helder inzicht in iemands belastbaarheid is daarbij belangrijk. En dat er een duidelijk pad is om de werkzaamheden weer op te bouwen, waarbij de vorderingen goed worden gemeten. Dankzij onze combinatie van specifieke inspanningsfysiologische testen en bloedbeeldbepalingen kunnen we heel gericht uitspraken doen over de belastbaarheid en energiehuishouding van het lichaam. Zo kunnen we een passend individueel begeleidingsprogramma opstellen. En een succesvolle re-integratie bevorderen, door samen met de bedrijfsarts de werkgever te adviseren over de werkmogelijkheden van de medewerker.”

Samenspel van zorgverleners
Bij BeLife werken alle relevante expertises samen. Een revalidatiearts, inspanningsfysioloog, caremanager, gz-psycholoog, (arbeids)fysiotherapeut en een diëtist gaan met de werknemer aan de slag. Op één dag. En komen zo tot een gezamenlijke diagnose, inclusief behandelplan. “Dat is altijd een combinatie van lichamelijke en psychologische begeleiding. We zien patiënten regelmatig en bieden daarbij ook eHealth-programma’s aan ter ondersteuning. Het is echt maatwerk en dat werkt goed.”

Meer weten?
BeLife beschikt over 5 diagnostische centra en 140 trainingscentra verspreid over het land. Meer weten over de revalidatiemogelijkheden voor (ex-)kankerpatiënten? Neem dan contact op met 015 2731012 en vraag naar Esther of Claudia.
Geschreven door: Rik Nijkamp