Terugblik op het seizoen of het vizier op de toekomst!

Na een mooi seizoen komt uiteraard de vraag om eens terug te blikken op het afgelopen seizoen. Mooie resultaten zijn er geweest! Diverse podiumplaatsen en een paar mooie overwinningen bij de cupwedstrijden. In alle klassementen meegedaan voor het podium. De Nederlandse titel op kunstijs. Op langebaanwedstrijden ook mooie resultaten behaald, zowel nationaal als internationaal. En daarbij nog mooie successen bij de natuurijsperiode, waarbij als topstuk de dubbelslag bij de alternatieve 11-steden tocht op de Weissensee (1e Erna en 2e Elma). 

Als trainer ben ik meer iemand die vooruit wil kijken en niet teveel wil terugkijken naar de prestaties die er geweest zijn. Maar zoals ook in het bedrijfsleven geldt, soms moet je terugkijken om te ontdekken hoe je in de toekomst kan verbeteren. In die zin kijk ik dan ook niet direct terug op resultaten, maar juist op het proces hoe die resultaten tot stand zijn gekomen.

Resultaat is iets waar je geen directe invloed op hebt. Het resultaat wordt uiteindelijk beïnvloed door veel externe factoren, waar je meestal geen grip op hebt. Zaken waar je meer veel invloed op hebt zijn de “ik” en “het team”. Dit zijn dan ook de zaken die ik in het proces evalueer en waar ik mij op richt wanneer ik terugkijk naar het verleden. Wat zijn nu punten die goed zijn gegaan en wat moeten we anders organiseren. De fout die in mijn ogen daarbij veel wordt gemaakt is dat men de focus legt op zaken die niet goed zijn gegaan en wat beter moet. Terwijl je ook kan kijken wat goed ging en probeert die zaken nog beter te maken.

Die benadering zorgt namelijk voor een positief gevoel bij de sporters en dat draagt bij aan een verhoogde sfeer in het team. De sporters zullen door hun positieve gevoel meer zelfvertrouwen krijgen. Natuurlijk is het ook van belang om zaken te trainen waarin verbetering noodzakelijk is, maar juist wanneer mensen zelfvertrouwen hebben zijn ze beter in staat om hun verbeterpunten te gaan aanpakken. En als het dan een keer wat minder gaat, zal men steun aan elkaar steunen hebben door de goede onderlinge sfeer in het team.

In de visie van ons team zijn “plezier”, “strijdlust/aanvallen” en “teamspirit” belangrijke kernwoorden. Als ik terugkijk op het afgelopen seizoen zijn het juist deze kernwoorden die gezorgd hebben voor onze successen! Dat we een sterk collectief hebben blijkt ook wel uit het feit dat bijna iedereen op het podium heeft gestaan bij een wedstrijd. Daarnaast hebben we de ploegenachtervolging op de Weissensee gewonnen, het ploegenklassement van de KPN-cup (Palet Schilderwerken) en marathonploeg van het jaar (mkbasics.nl). De kernwoorden uit onze visie zullen wij dus ook zeker meenemen naar volgend seizoen en zullen we er voor gaan om dit te verbeteren. 

Voor volgend jaar hebben we in ieder geval de uitdaging om weer een mooi en uitgebalanceerd team neer te zetten. Helaas hebben Mireille, Wieteke, Erna en Sophie besloten om te stoppen met “topsport”, maar onze ambitie wordt er niet minder door. Het begeleidingsteam, de vier overgebleven meiden en de sponsors zijn uiteraard een sterke basis om de nieuwkomers een warm “nest” te bieden. Hierbij zullen de “stoppers” vast ook nog een mooie rol innemen.

Vol goede moed zetten wij het vizier op het komende seizoen. Een mooi jaar waarin we Olympische aspiraties hebben, maar bovenal zeker weer in de marathons op kunstijs en natuurijs voor de overwinningen zullen strijden.

De komende zomer gaan we hard aan het werk om een hecht team te vormen en met veel plezier de trainingen op te pakken. Zodat we vanaf oktober als team weer met veel plezier in de aanval kunnen gaan! 

Blijf ons dan ook zeker volgen via www.mkbasics.nl en www.schaatsmeiden.nl!