Prof. Dr. Erik Scherder ambassadeur Steptember 2015

Bekende neuropsycholoog op de bres voor meer bekendheid voor cerebrale parese

Prof. Dr. Erik Scherder, bekend van De Wereld Draait Door en Universiteit van Nederland, heeft zich voor editie 2015 verbonden aan het evenement Steptember. Dit fondsenwervende evenement wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door de vereniging BOSK ten bate van kinderen en volwassenen die leven met cerebrale parese (CP). Hersenverlamming, of spasticiteit, zoals CP ook wel genoemd wordt, is de meest voorkomende aangeboren afwijking bij kinderen. In Nederland hebben ca. xxxx mensen een vorm van cerebrale parese, toch is de afwijking relatief onbekend. Voor Steptember committeren deelnemers zich aan het zetten van tenminste 10.000 stappen per dag tijdens de maand september en het ophalen van sponsorgelden. Eerdere edities van het evenement hebben al ruim 3000 mensen op de been gebracht en bijna €200.000 opgeleverd.

Prof. Dr. Scherder, verbonden als hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zet zich al jaren in voor meer beweging in de maatschappij. Hij juicht een initiatief als Steptember dan ook toe: “Bewegen is bijzonder belangrijk voor het hart- en vaatstelsel en het cognitieve vermogen van de mens. Hoe meer initiatieven er genomen worden om de Nederlander in beweging te krijgen, hoe beter. Daarnaast onderken ik het belang van meer steun en beweging ook voor mensen met cerebrale parese. Ik zet mij daarom graag in om dit evenement onder de aandacht van het grote publiek te brengen.” 

Naast Prof. Dr. Scherder is ook meervoudig Paralympisch kampioene Alyda Norbruis ambassadeur van Steptember. Op dit moment hebben al 470 deelnemers zich ingeschreven voor de komende editie en de organisatie verwacht dit jaar opnieuw te groeien.

Wat is cerebrale parese?
Cerebrale parese is een vroege beschadiging of aangeboren afwijking in de hersenen die leidt tot één of meer lichamelijke handicaps. Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld bij zuurstoftekort tijdens de bevalling of bij een te vroeg geboren kind. Vaak blijft de exacte aanleiding voor het ontstaan van cerebrale parese onbekend. CP is de meest voorkomende lichamelijke handicap bij kinderen en is niet te genezen. Eén op de vierhonderd baby’s wordt met cerebrale parese geboren. 

Over de BOSK
De BOSK is de vereniging van en voor mensen met cerebrale parese. Ruim zestig jaar geleden opgericht als Bond voor Ouders van Spastische Kinderen, vertegenwoordigt de BOSK inmiddels ruim 60.000 personen met een aangeboren lichamelijke handicap. De BOSK ondersteunt ouders, en stimuleert ouders en mensen met cerebrale parese om het meeste uit het leven met een handicap te halen. Bovendien biedt zij herkenning en informatie en stimuleert zij onderzoek naar de preventie van aangeboren handicaps. Sinds 2013 organiseert de BOSK ieder jaar de actie Steptember.

Vragen? 
Neem bij vragen contact op met het Steptemberteam van de BOSK, bereikbaar via steptember@bosk.nl en 030-2459090. Verder is alle informatie vermeld op de website www.steptember.nl

Geschreven door: Lianne Ketelaar, Medewerker Communicatie Steptember