Niet stoppen, maar doorgaan! Carien Kleibeuker, onze trots van Sotsji.

In mei 2013 sloot Carien Kleibeuker zich aan bij de schaatsmeiden, waar mkbasics.nl samen met Palet hoofdsponsor is. Carien schaatst op een leeftijd waarop anderen het wel voor gezien houden. Carien was zelf ook eigenlijk gestopt. In 2007 hield ze er overtraind mee op, een jaar na de voor haar mislukte Spelen van Turijn. In 2008 werd ze moeder van Annemijn en ging ze marathons schaatsen.

Jillert Anema zag al in 2012 bij een kop koffie bij het natuurijs van de Weissensee, een kans voor Kleibeuker in Sotsji. 'Zij kan zo goed schaatsen. Carien is een van de besten die ik in mijn leven heb gezien.' Hij schreef haar in 2005 in Turijn al schema’s voor. Pas in 2013 ging Carien serieus werk maken van die olympische gedachte. Op 28 september reed ze in Erfurt plotseling 7.08. Jack de Rijke, haar andere coach, zei tegen een collega : 'Daar rijdt de toekomstige olympische kampioen op de 5 kilometer'. Hij overdreef enigszins, dat wist hij meteen, maar de route naar Sotsji was ingezet. 

Het was voor Carien een enorme hoeveelheid geregel, om een gezin, een baan als fysiotherapeut, een deeltijdstudie en een halve baan als topschaatser in één leven te stoppen. Ze raadt het niemand aan. Maar met een man die dat wil en die net als ik flexibel is als Carien zelf, dan kan het. Het is een kwestie van offers en planning. Zoals een ander naar zijn werk gaat en dat gewoon vindt, is dit voor haar uiteindelijk ook gewoon. In december was ze op trainingskamp op Tenerife. In januari trainde ze twee weken in Inzell. Op 6 februari stapte ze in het vliegtuig naar Sotsji. Het thuisfront, man Robert en dochter Annemijn, zaten achter Skype en kwamen pas een dag voor de 5 kilometer aan in Sotsji.

De concentratie was optimaal. Op sommige dagen vloog Carien over het ijs. 'Vijf rondjes van 30 nul deze week', vertelde coach Jack de Rijke. Zelf kon ze de nacht voor de wedstrijd nauwelijks slapen. Carien had graag een dag voor de race haar dochter willen zien. Dat lukte helaas niet. Daarom stapte ze kort voor de wedstrijd eventjes de tribune op voor een knuffel en een kus. Met het schaatsen zat het wel goed, hadden de Rijke en Anema in de ochtendtraining vastgesteld. 

Net voor haar wedstrijd moest ze plotseling huilen. De zenuwen speelden haar parten en de terugkeer op olympisch ijs deed meer met haar dan ze kon veronderstellen. In de 5 kilometer tegen de Japanse Hozumi kwam ze pas na drie rondjes op dreef. Ze reed in een uiterst gelijkmatig schema (vijfmaal 32,8) naar een persoonlijk record van 6.55,66.  Daarna begon het lange wachten, waarbij ze alleen door de latere kampioene Sablikova en landgenote Wüst werd gepasseerd. Carien beoordeelde haar race direct na de finish als niet goed. Ze had op de streep nog adem over. Ze dacht aan het begin teveel terrein onbenut te hebben gelaten. 'Eigenlijk ben ik er meer een voor de 10 kilometer', grapte ze over haar duurvermogen. 

Ze kon grappen met het brons om de nek. Ze had niet geloofd dat het sprookje van de schaatsende moeder, zo kwam zij in tal van media de voorbije weken, zo zou aflopen. Jillert Anema, de hele dag al in een vrolijke bui, had haar dochter van de tribune gehaald om het geluk compleet te maken. Annemijn mocht een ritje mee op de rug van moeder die zei dat het een cliché was maar dat het wel erg mooi was geweest om haar dochter dit te laten beleven. Carien is vooral teruggekomen in het schaatsen wegens haar liefde voor de sport. Ze houdt intens van schaatsen. 'Ik ben weer gaan schaatsen omdat ik schaatsen leuk vind. Dat is nog steeds zo. Dus ik blijf schaatsen.' 

Wil je kans maken op een Meet en Greet met Carien ? Schrijf je dan hier in op het mkbasics.nl evenement : ‘De Coolste Baan van Nederland’.
Geschreven door: Rik Nijkamp