Motivatie is de sleutel tot succes

Veel mensen denken dat sporters die in Nederland op een hoog niveau mee kunnen draaien in de marathon of op de lange baan, hiervan kunnen leven en daardoor van beroep "topsporter" zijn. Voor mij heeft het woord topsporter een iets andere betekenis. Namelijk: schaatsen op hoog niveau zonder salaris en daarnaast het hebben van een baan. In mijn geval is dit een fulltime baan als programmeur bij SchoolMaster. 

Het combineren van deze 2 aspecten valt lang niet altijd mee. Het is een wisselwerking, een balans die tijd nodig heeft om zijn weg te vinden. Voor niemand is het vinden hiervan gelijk. Ik denk zelfs dat voor sommige beroepen het bijna onmogelijk is om topsport te combineren. Een zwaar lichamelijk beroep als bouwvakker of stratenmaker kost al erg veel energie in vergelijking tot een zittend beroep. 

Toch is bedrijven van topsport met een zittend beroep ook niet vanzelfsprekend. Er zijn een aantal feiten waar je niet omheen kunt. Zo is het belangrijk dat ik accepteer dat ik niet zoveel trainingsarbeid kan doen als de beroeps (top)sporters. Waar het om gaat is dat ik de tijd die ik wel heb op de juiste manier besteed aan de training.

Het luisteren naar je lichaam klinkt misschien cliché maar is daardoor niet minder waar. Door de jaren heen heb ik geleerd dat een trainingsschema een middel is om beter te worden, niet een doel waarop je je blind moet staren. Soms is het nodig om een training over te slaan na een lange dag werken om de juiste balans te houden.

Het plannen van dingen is onvermijdelijk. Als het niet inzichtelijk is wanneer er dingen gedaan moeten worden als software opleveren, wedstrijden rijden, boodschappen halen of de was doen dan wordt het een chaos. 

Duidelijkheid over de indeling van de dag, week of maand brengt een stuk orde en rust met zich mee.

Tenslotte zijn er goede afspraken gemaakt met mijn werkgever. Zij zijn erg betrokken en flexibel. Ik kan bijvoorbeeld aangeven wanneer ik een trainingskamp heb. Hier willen ze dan rekening mee houden. Zelfs bij (onvoorspelbare) natuurijs wedstrijden denken ze mee zodat ik daaraan deel kan nemen.

Zoals met zoveel dingen is de motivatie de sleutel tot succes. Wanneer je wilt dat een combinatie als deze werkt moet je hier zelf achter staan en in geloven. Voor mij geldt dat schaatsen als een dikke rode draad door mijn leven loopt. Een uit de hand gelopen hobby waar ik niet zonder kan en veel energie uit haal. Eigenlijk geldt hetzelfde voor mijn beroep als programmeur. Ik heb het geluk dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. En dat ik energie en plezier uit beide haal, zorgt ervoor dat in mijn geval deze combinatie werkt. 

Rixt Meijer

Geschreven door: Rik Nijkamp