Mkbasics.nl lanceert abonnement voor preventieadvies

Zorgen voor optimale arbeidsomstandigheden, zodat medewerkers op een veilige, gezonde en productieve manier hun werk kunnen uitvoeren. Dat is in het belang van elke organisatie. Maar hoe pak je dat aan en hoe zorg je ervoor dat preventie blijvend op de agenda staat? Is de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) nog voldoende actueel en zijn hierin ook actuele maatregelen ten aanzien van Corona uitgewerkt? Denk je wel eens, hoe kunnen we knelpunten praktisch oplossen en is de interne preventiemedewerker wel voldoende toegerust? Om jouw organisatie hierbij te helpen, lanceert mkbasics.nl het Abonnement Optimaal Werken.

Met het Abonnement Optimaal Werken helpen we je als organisatie om voortgang te brengen in de aanpak van preventie en de productiviteit binnen je organisatie te verhogen. Het abonnement Optimaal Werken biedt je een goede basis om hiermee aan de slag te gaan. Denk aan een digitale advieslijn, een vaste sparringpartner voor je preventiemedewerker, een periodiek preventie-overleg over de aanpak van arbeidsomstandigheden, de voortgang van de RI&E en andere actuele thema’s. Je kunt ook kiezen uit een aantal aanvullende opties, zoals een training voor je preventiemedewerker of leidinggevenden. Met het Abonnement Optimaal Werken ben je voordeliger uit ten opzichte van de reguliere tarieven voor deze dienstverlening.

“Organisaties zitten met allerlei praktische vragen,” zegt Joost van den Heuvel, middelbaar veiligheidskundige. “Denk aan vragen zoals: We hebben bezoek van de inspectie gehad en moeten nu acuut zaken gaan organiseren, kunnen jullie ons helpen? We gaan een nieuwe bedrijfshal zetten, waar moeten we Arbo technisch rekening mee houden? Waar moet nieuw aan te schaffen kantoormeubilair aan voldoen? In de huidige coronatijd leven er ook veel vragen over thuiswerken: wat zijn de verplichtingen vanuit de werkgever? Hoe kunnen we medewerkers met klachten gericht helpen en beter nog, klachten voorkomen? Wij kunnen bij al deze vragen praktisch advies geven.”

Ook Susanne Tijssen, arbeids- en organisatiedeskundige, helpt organisaties heel gericht. “Bij een eerste contact vraag ik de klant wat ze bezighoudt, waar ze wakker van liggen. Vanuit hun ambitie gaan we in gesprek over de echte behoefte en maken we een concreet plan. Wat je vaak ziet is dat veel organisaties behoefte hebben aan structureel overleg. Dit geeft meer continuïteit in de aanpak en is zo de door hen gewenste stok achter de deur. In zo’n overleg sluiten de preventiemedewerker, HR en soms ook de directie aan. We plannen vaak aan het begin van het jaar de afspraken voor het hele jaar in, zodat het alvast is vastgelegd. Veel organisaties willen ontzorgd worden; zaken als het opstellen van de RI&E kun je als organisatie wellicht zelf oppakken, maar wordt toch vaak uit handen gegeven omwille van gebrek aan kennis en tijd. Een organisatie heeft dan ook de zekerheid dat het goed gebeurt.”

Joost: “Wat veel organisaties zich niet realiseren, is dat een dag ziekteverzuim minimaal 250 euro kost. Elke investering die je kunt doen om verzuim te verkorten, is mooi. Bij een metaalbedrijf kon met een tilhulpmiddel van 600 euro zo’n 70% van de zware tilhandelingen gereduceerd worden. Op die werkplek konden vervolgens veel meer mensen ingezet worden en het ziekteverzuim door fysieke belasting nam af. In de aanpak is het daarom altijd belangrijk om verzuim mee te nemen: hoe hoog is het verzuim, wat zijn verzuimoorzaken, welk deel is werk gerelateerd? Uiteindelijk is wederzijds vertrouwen de beste basis voor een goede samenwerking. Door elkaar goed aan te vullen en snel te schakelen werk ik al jarenlang met diverse organisaties samen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over het Abonnement Optimaal Werken?  Lees er hier meer over en schrijf je direct in. Wil je eerst meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Paul van Strien, commercieel adviseur, via paul.van.strien@arbounie.nl of 06 5250 2135. We gaan graag met je in gesprek.