Minder kosten voor bedrijf bij ontslag zieke werknemer

Een bedrijf draait niet meer helemaal zelf op voor de vergoeding die een werknemer krijgt die na twee jaar ziekte wordt ontslagen. De kosten van de zogenoemde transitievergoeding (de oude ontslagvergoeding) worden voortaan door de werkgevers collectief gedragen.

De ministers gingen vrijdag akkoord met het voorstel van collega Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Ondernemingen worden voortaan gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Daarmee komt de regering tegemoet aan de zorgen bij werkgevers over de hoge kosten voor langdurig zieke werknemers. Er staat wel een verhoging van de Awf-premie tegenover.

Asscher kondigde deze maatregel in april al aan. De transitievergoeding is voor veel werkgevers een doorn in het oog omdat zij te zwaar financieel worden belast. Midden- en kleinbedrijven zouden daardoor terughoudend zijn met het aannemen van personeel. Asscher erkent de zorgen. Hij noemde het betalen van de vergoeding na twee jaar ziekte "een bittere pil". Het besluit is genomen na overleg met werkgevers en werknemers.

Meer informatie staat o.a. op nieuws rijksoverheid

Bron : nu.nl