Effectief werken tijdens reorganisaties

Veranderprocessen en reorganisaties zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Het vraagt nogal wat van medewerkers om hier mee om te gaan. Want met name de periode voor, tijdens en na een reorganisatie is vaak extra belastend. Niet alleen voor de mensen die misschien hun baan verliezen, maar ook voor leidinggevenden en medewerkers die de nieuwe organisatie gaan vormgeven. Zo houd je de sfeer en de productiviteit op peil.

  • Bereid medewerkers goed voor. Op het proces, maar laat bijvoorbeeld ook iedereen nadenken over een plan B: wat ga je doen als deze baan ophoudt? Word je dan bloemist, verzekeraar? Wat wil je? Hoe bereik je dat? En wat is je toegevoegde waarde? In de praktijk blijkt dat mensen met een plan B minder bang zijn voor veranderingen. Alleen al het nadenken over alternatieven geeft mensen mentale ruimte, waardoor ze niet alleen sombere perspectieven zien.
  • Tijdens de verbouwing blijft de winkel open. Maar geef medewerkers even de tijd om aan vervelend nieuws te wennen en hun frustratie te verwerken. Van iemand die net te horen heeft gekregen dat zijn baan verdwijnt, kun je niet verwachten dat die direct weer overgaat tot de orde van de dag. Pas na een paar weken heeft het zin om mensen die negatief blijven aan te spreken op hun gedrag of uitspraken.
  • Vergeet vooral niet extra aandacht te besteden aan de ‘achterblijvers’, de mensen die straks hun dierbare collega’s moeten missen. Met wie ze soms ook buiten werktijd omgaan en van wie ze de privésituatie goed kennen. Zij voelen zich vaak schuldig en opgelaten. Bovendien verandert er voor hen ook veel. Een goede begeleiding voorkomt onnodig verlies van inzetbaarheid en motivatie. Dat is voor nu belangrijk, maar ook voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan trainingen op het gebied van mentale weerbaarheid, veranderbereidheid of het voorkomen van stress.

Meer weten?
Meer weten over dit onderwerp of wat mkbasics.nl nog meer kan bieden? Neem dan contact op met Esther of Claudia op 085-2731012 of sales@mkbasics.nl

Geschreven door: Rik Nijkamp