Gezondere leefstijl dankzij het Nationaal Preventieakkoord

Nederlanders moeten gezondere keuzes maken. Dat vindt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Hiervoor sloot hij met zo'n zeventig maatschappelijke organisaties en bedrijven het Nationaal Preventieakkoord.

Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik veroorzaken grote gezondheidsproblemen bij een groot deel van de Nederlandse bevolking. Het doel van het Nationaal Preventieakkoord is dan ook dat Nederlanders gezondere keuzes zullen gaan maken. Werknemers met een gezonde leefstijl verzuimen namelijk minder. Ook hebben zij minder zorg nodig en geven zij hun kinderen het goede voorbeeld.

Roken
Doel: een rookvrije generatie in 2040. Op dat moment is er geen kind dat rookt of ooit nog zal gaan roken. Van de volwassenen rookt dan nog maar 5 procent.

Overgewicht
Doel: dat in 2040 nog maar 38 procent van de volwassen Nederlanders te zwaar is en dat nog maar 7,1 procent obesitas heeft. Dat is nu nog 14,5 procent.

Problematisch alcoholgebruik
Doel: dat jongeren en zwangere vrouwen in 2040 geen alcohol meer drinken en dat het aantal volwassen Nederlanders dat teveel alcohol drinkt daalt van 8,8 procent naar maximaal 5 procent.

Wat kun je doen als werkgever?
Lees op deze pagina wat je als werkgever kunt doen om jouw werknemers gezond en vitaal te krijgen of te houden.