Gevolgen van de modernisering Ziektewet in de praktijk

Maandagmiddag 19 december organiseerde het UWV werkplein een bijeenkomst over de ‘Gevolgen van de modernisering Ziektewet in de praktijk’ in de Grolsch Veste te Enschede. Maar liefst 190 ondernemers kwamen op deze bijeenkomst af. De setting was in lijn met het populaire TV programma De Wereld Draait Door (DWDD). 

Rik Nijkamp, directeur mkbasics.nl, mocht als kennisdrager aan tafel plaatsnemen naast andere tafelgasten als arbeidsrecht advocaat Simon ten Veld, UWV specialist Peter Bleijleven en re-integratie specialist Rick Platenkamp. 

Aan de hand van stellingen waarop de aanwezigen via de mobiele telefoon konden stemmen, werd de kennis in de zaal getoetst,  uiteraard anoniem. De kennis was niet bij iedereen op peil, maar na deze bijeenkomst in ieder geval verbeterd.

Moet je nu wel of niet direct de bedrijfsarts inschakelen? Wanneer moet je een deskundigen oordeel aanvragen? Hoe zit het nu met het ‘tijdig’ inzetten van het 2e spoor? Hoe ontwikkelt zich het eigen risicodrager voor de Ziektewet en veel andere vragen passeerden de revue.

Ook werd stilgestaan bij de Wet Werk & Zekerheid, de Wet verbetering Poortwachter, de impact van de informatie van de Autoriteit Persoonsgegevens, de transitie vergoeding en de komst van de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017. 

Op de vraag wat Rik het meest opviel tijdens de bijeenkomst antwoord hij: ‘Op de vraag hoe lang je maximaal moet doorbetalen bij verzuim antwoordde 67% van de aanwezigen 2 jaar, terwijl dat in het slechtste geval 13 jaar is…

De impact van de WGA en BeZaVA alsook de invloed die je daarop hebt, is voor veel ondernemers braakliggend terrein. Dat kan ik me voorstellen, echter door hier goed op te acteren, kun je grip houden op je verzuimkosten. 

Als arbodienst kiezen wij er bewust voor om werknemers te blijven begeleiden in de WGA en/of Ziektewet (BeZaVa) ongeacht of men nu eigen risicodrager is of niet. Grip houden, daar gaat het om’ aldus Rik.