Geluk

Geluk

40% van werkend Nederland is ongelukkig in zijn haar of zijn werk. 40%! U leest het goed. Ik schrok nogal van dit fikse percentage. In ons onderzoek naar de fitheid van de Twentse ondernemer zegt 23% van ondernemend Twente het huidige tempo niet vol te houden tot aan het pensioen. Zouden zij allen tot de 40% behoren?

Als 40% niet gelukkig is, vraag ik me serieus af hoe gemotiveerd deze groep mensen is. Het kan toch niet zo zijn dat de arbeidsproductiviteit van deze groep goed is. Als je ongelukkig bent in je werk dan draai je toch dagelijks een verplicht nummer af? Het lied ‘Working 9 to 5’ galmt nu door mijn bol.

Maar wat doe je als ondernemer als je dit weet? Als 40% van je computers het niet doet wat doe je dan? In hoeverre is de adequate oplossingsgerichtheid van jou als ondernemer dan synoniem voor de acties die je onderneemt als 40% van je medewerkers ‘het minder goed doet’.

Wat spreek jij eigenlijk af met iemand over zijn fysieke en mentale gesteldheid als iemand bij je in dienst treedt? Blij zal zij of hij zijn met de baan, anders zou er geen sollicitatie zijn. Maar hoe blij ben jij met deze collega na 5 jaar? Heb je iets afgesproken over de fysieke en mentale gesteldheid van deze collega? Als topsporter binnengekomen en 5 jaar later ‘vervallen’ tot een met de gezondheid tobbende collega. Wat doe je dan?

Het leuke van teamsporten is dat je veelal een reservebank hebt en kunt wisselen. Die wissels zijn kosteloos. De beste ‘11’ spelen. Zakelijk heb je deze wissels niet klaarstaan, althans niet kosteloos. Hoe wissel jij dan? In de wereld waarin iedereen als ZZP’er zou werken zou dit eenvoudig zijn, maar die wereld is er (voorlopig nog) niet.

40% presteert niet optimaal. Op elke 10 collega’s zijn dat 4 personen. Als deze collega’s voor 75% productief zouden zijn, dan berokkenen ze je een forse schade. Presenteisme: wel aanwezig, maar niet goed functioneren. Die 4 collega’s werken dan slechts voor 3. Per saldo is 1 collega dan niet functioneel. 10% van je personeel. 

In het algemeen starten wij bij de ziekmelding, veel liever zouden wij samen met u starten bij de indiensttreding van de nieuwe collega. En vervolgens het continue monitoren van het ‘gelukkig zijn’ van deze collega. Preventie in optima forma.
Geschreven door: Rik Nijkamp