De Digitale wereld; bent u er klaar voor?

We kunnen er niet meer omheen. De wereld digitaliseert meer en meer. De belastingaangifte kan tegenwoordig per “app”, we twitteren en facebooken er allemaal lustig op los.

Mijn dochter van 11 had een vakantievriendinnetje uit de andere helft van Nederland. Niet iemand waar je, als je weer thuis bent van de vakantie, dus zo even mee afspreekt. Ik zei aan het eind van de vakantie dat ze wellicht wel even adressen konden uitwisselen, zodat ze elkaar nog eens een kaartje konden sturen.. Dat was heel erg ouderwets. Ze wisselden liever hun “nick-names” uit, zodat ze elkaar op “MoviestarPlanet” wel konden vinden.  Ik maar denken dat ik leuk meedeed met mijn smartphone, LinkedIn-account en whats-app. Voelbaar generatiekloofje! 

We kunnen niet meer zonder de digitale wereld, ook de overheid doet er aan mee. Het is even wennen, maar als je er eenmaal aan gewend bent wil je niet meer terug. Ik moet er persoonlijk niet aan denken dat ik weer met ingevulde acceptgirokaarten naar de bank moet. 

Ook voor u, als werkgever, digitaliseert uw omgeving. Er komt veel op u af qua wetgeving, regels en beleid. Hoe fijn is het om dat dan net iets makkelijker, sneller en/of overzichtelijker te maken. Neem bijvoorbeeld het werkgeversportaal van UWV.nl. 

Het werkgeversportaal is de beveiligde omgeving voor werkgevers op uwv.nl. U vindt daar de informatie die voor u belangrijk is. U kunt hier bijvoorbeeld het re-integratieverslag uploaden voor een WIA-aanvraag. Geen overvolle enveloppen met 5 postzegels dus: gewoon uploaden. Ook kunt u daar de brieven van het UWV bekijken: bijvoorbeeld een toekenning van een ziektewetuitkering aan uw ex-werknemer. Als deze uitkering onterecht aan u wordt toegerekend is het toch best handig om die brief te kunnen opvragen.  Ook de toekenning van WAZO (zwangerschaps- en bevallingsverlof) staat in dit werkgeversportaal, zodat u precies weet wanneer de uitkering stopt. En natuurlijk ziek- en beter melden bij het UWV  kan via dit werkgeversportaal. 

De digitale ontwikkelingen staan niet stil. Het UWV is in de komende periode bezig om ook digitaal ontslag en digitaal bezwaar en beroep aantekenen voor u als werkgever mogelijk te maken.  Aanmelden gaat heel eenvoudig en snel. Wij adviseren u dat eens te proberen. “Proef draaien” voordat u gedwongen te gaan uploaden. De digitale wereld: bent u er klaar voor? 

Geschreven door Margreet Schot (Rccm).