De balans zoeken, vinden en vasthouden

“In balans zijn!”, “lekker in je vel zitten!”. Twee termen die we elke dag wel ergens in de krant of via de sociale media lezen. Het zijn populaire begrippen die we tegenkomen, lezen, maar ook heel snel weer vergeten. Heel vaak komt dit doordat we het gewoon te druk hebben om hier aandacht aan te besteden. We rennen van ons werk naar huis, naar de sportschool/vereniging, naar familie/vrienden en weer terug naar huis. Als de sportschool of sportvereniging nog voorkomt in dit rijtje is dat tegenwoordig al bijzonder. We worden opgeslokt door ons werk, en vaak schiet het sporten er dan bij in. Het leren ‘de balans te zoeken’ is dan een belangrijk punt. Als marathonschaatser (en liefhebber van alle trainingen hieromheen) was het zoeken naar de balans één van de belangrijkste dingen die ik de afgelopen jaren deed. Het leren ‘nee’ zeggen in plaats van overal ‘ja’ op knikken is iets wat ik wel heb moeten leren.

Bij de gemeente Zwartewaterland werk ik 36 uur. Ik ben 18 uur leerplichtambtenaar en 18 uur beleidsondersteuner voor de afdeling Ontwikkeling & Beheer. In de vrije tijd naast mijn werk werd er getraind, het aantal trainingsuren lag op gemiddeld 15 uur in de week. Daarnaast had ik mijn sociale leven en de normale huishoudelijke dingen zoals eten koken, wassen, en stofzuigen. Om deze activiteiten in één week te stoppen moesten er keuze gemaakt worden. Op zoek dus naar de balans in werk, vrije tijd en de sport. Toen ik net begon als marathonschaatser had ik de neiging om alles door te doen wat ik voorheen ook deed. Ik woonde toen nog thuis, dus dit ging op zich prima, al was ik altijd weg of druk. In mei 2010 trouwde ik en kwam ik erachter dat het ‘eigen huisje – boompje – beestje’ behoorlijk veel tijd vroeg. Dat was helemaal niet erg, want het trouwen was één van de mooiste dingen uit mijn leven. Toch merkte ik wel dat zoeken naar de balans wat moeizamer ging. Er moesten keuzes gemaakt worden. In nauwe samenwerking met mijn trainer Jack de Rijke heb ik de balans de laatste 2 schaatsseizoen weer weten te vinden. Pieken, oftewel een wedstrijd winnen met schaatsen heeft erg veel te maken met deze balans. Vanuit mijzelf ga ik elke training ‘tot het gaatje’ en word ik zenuwachtig van rustdagen. De balans vinden in ‘hard’ en ‘goed’ trainen en rusten is iets waar ik eigenlijk elke dag mee bezig was.

In mijn werk is het zoeken naar de balans een ding van elke dag. Mijn uren dien ik evenredig te verdelen over de 2 functies die ik heb. Het komt natuurlijk voor dat ik de ene week meer uren voor leerplicht maak, dan voor de ondersteunende functie. Hier moet dus ook balans in worden gevonden. De balans in het werk, oftewel tijdens een gesprek is ook belangrijk. In mijn rol als leerplichtambtenaar spreek ik veel met jongeren. Een juiste, tactische gesprekstechniek is hierbij noodzakelijk. De balans zoeken in soms streng zijn, het vertrouwen winnen van een jongere, een bemoedigend gesprek is een ding wat elke dag terugkomt. De balans in het werk vinden geldt voor iedereen en is toepasbaar in elke situatie. Altijd alles weigeren kan niet en zal je niet in dank worden afgenomen. De balans zoeken in iets toegeven en dingen weigeren is een zoektocht die je elke dag weer opnieuw zult moeten doorwandelen.

Aan het eind van het seizoen maak ik voor mezelf de balans op. Een topseizoen heb ik achter me liggen, de balans tussen werk en de sport was dit jaar zeer goed. Keuzes maken, prioriteiten stellen en leren ‘nee’ zeggen zijn dingen die ik geleerd heb in het marathonschaatsen. Het is nu tijd voor andere dingen, maar het blijven zoeken naar de balans tussen werk, privé en hobby zal voor mij altijd een mooie zoektocht blijven.

Mijn tip: Zoek de balans en houdt ‘m vast!

Groeten,
Erna Last – Kijk in de Vegte