Buiten aan het werk? Let op tekenbeet!

Deze winter zijn er al veel meldingen gedaan van tekenbeten. Vooral het milde weer van de afgelopen week zorgt voor een toename van het gemiddelde aantal beten. Werknemers die buiten aan het werk zijn, wordt dan ook geadviseerd om goed te controleren of ze door een teek zijn gebeten.

Ziekte van Lyme
Wanneer een tekenbeet onopgemerkt blijft kan dat leiden tot vervelende klachten. De bacteriën die door teken worden overgedragen kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Daardoor ontstaan hart-, gewrichts- en zenuwstelselproblemen. Bij ontdekking is de aandoening echter goed te behandelen met antibiotica.

Verwijderen
Controleer je lichaam en kleding op teken als je op plekken bent geweest waar teken kunnen voor­komen. Buitendienstmedewerkers doen dit het liefst dagelijks. Heeft een teek je toch te pakken, dan kun je hem eenvoudig zelf verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk. Als dat binnen 24 uur na de beet gebeurt, is de kans op de ziekte van Lyme bijna nul. Neem een pincet waarmee u de teek goed kunt vastpakken.  Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid en trek hem voorzichtig uit de huid.

Naar de bedrijfsarts
De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten na een tekenbeet. Ook als er een klein rond plekje ontstaat op de huid zelf hoef je je geen zorgen te maken. Dat is een reactie op de beet zelf. Ga naar de bedrijfsarts bij een ringvormige uitslag op de plaats van de beet die groter wordt dan 5 centimeter. Bij het verschijnen van uitslag op de plaats van de tekenbeet moet er antibiotica worden genomen: hoe langer je besmet bent, hoe moeilijker het is om te genezen.